Veselinovic

Prijatelj
Vašeg
osmijeha!

Estetska stomatologija - izbeljivanje zuba, zubni nakti, ljuspice - veniri

TRETMANI  U  DENTALNOJ  ESTETICI:

IZBELJIVANJE  ZUBA

Izbeljivanje zuba može se izvoditi na 3 načina:

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA – U našoj ordinaciji se radi ZOOM i laser tehnologijom u kombinaciji sa gelom na bazi (H2O2). Vrijeme trajanja tretmana je 60 minuta u ordinaciji Veselinovic.

LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBALasersko izbeljivanje zuba, spada u ordinacijske tehnike izbeljivanja i posljednjih godina uziva veliku popularnost. Kao aktivni sastojak za izbeljivanje zuba se koriste gelovi na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida, a laser djeluje kao katalizator kod reakcije gela sa zubnom strukturom. Dakle laser se koristi za aktivaciju gela za izbeljivanje i poboljsanje njegovog ucinka. Prednost Laserskog izbeljivanja zuba u stomatoloskoj ordinaciji je sto se tretman u najvecem broju slucajeva zavrsava u jednoj posjeti.
Lasersko izbeljivanje zuba je bezbedna metoda, pouzdana i verovatno i najbrzi i najefikasniji nacin za postizanje prirodno bijele boje zuba!

KUĆNO BIJELJENJE ZUBA - podrazumijeva izradu individualnih splintova gornje i donje vilice u koje pacijent sam unosi gel i nosi tokom noći ili preko dana. Potrebno vrijeme terapije je 7 do 15 dana. Također postoji i pojedinačno izbeljivanje zuba koji su potamnili nakon endodontskog tretman tj tretmana vađenja zubne pulpe i zubnoga nerva.

NAJČEŠĆA PITANJA

1.Šta je bjeljenje zuba?
Postupak kojim se posvetljava Vaša boja zuba. Finalni rezultat nije isti za svakog pacijenta i on zavisi od individualne reakcije zuba na promjenu boje tokom tretmana. 
To je NE-INVAZIVNI i sigurni proces za pacijenta. Struktura zuba se ne mijenjaju, samo boja zuba se mijenja.

2. Šta izaziva prebojenost zuba?
Najčešće starenje, i upotreba obojenih supstanci u ishrani (kafa, čaj, obojena gazirana pića, duvan, upotreba nekih antibiotika u ranom detinjstvu).

3. Da li je bjeljenje zuba štetno?
NE!!! Istraživanja i kliničke studije pokazuju da je bjeljenje zuba pod kontrolom stomatologa potpuno sigurna procedura.To podrazumijeva da stručno edukovano osoblje prethodno mora pregledati pacijentu zube i utvrditi da li postojeće stanje zuba ispunjava uslove za tretman bijeljenja. Zubi koji imaju zubni kvar nisu zubi pogodni za bijeljenje, prethodno urađeni  vještački zubi se ne mogu izbjeljivati i svi upalni procesi na mekim tkivima su kontraindikacija za izbjeljivanje.

4. Da li ima kontraefekata?
Gotovo da nema kontra efekata, ali to zavisi od pacijenta (misli se na postovanje procedura nakon bijeljenja da ne koristi obojena pića 48h nakon tretmana). Neki pacijenti su se žalili na povećanu osteljivost tokom konzumiranja toplog i hladnog.

5. Koliko dugo traju rezultati?
To najviše zavisi od Vas i Vaših navika. Ako dobro održavate higijenu i izbjegavate pušenje i konzumiranje obojenih supstanci, postignuti efekat će trajati dugo. Neki pacijenti rade profesionalno čišćenje i bjeljenje jednom godišnje ili dva puta godišnje što je isto dozvoljeno.

AIR-FLOW METOD BIJELJENJA ZUBA

Ovaj metod nije pravo bijeljenje zuba, ali je vrlo efektan metod, prije svega bezbolan, koji eliminiše dentalni plak, meke naslage, pigmente od pušenja i pigmente od hrane. Proces traje 25 do 30 minuta i vrlo je efektan za skidanje pušačkog pigmenta, pacijenti ga zovu peskarenje zuba ili dubinsko čišćenje zato što se koristi mljeveni prah natrijum bikarbonata sa vodom i pod pritiskom vrlo jednostavno i efektno čisti zube.

ZUBNI NAKIT

Primjenjuje se iz estetskih razloga kako bi upotpunio Vaš osmjeh i dodao mu lični pečat. Zubni nakit može biti od cirkona,  dragog kamena ili zlata. Aplikacija zubnog nakita je brz, bezbolan efikasan postupak.

ZUBNI NAKIT - PITANJA

1.Šta je zubni nakit?
Zubni nakit može biti od cirkona, ređe se koristi od zlata ili dragog kamena.
2.Koliko traje procedura?
Za aplikaciju zubnog nakita potrebno je 5 do 10 minuta.
3.Koja vrsta ljepila se koristi?
Zubni nakit se veže sa uobičajenim ljepilom koje se koristi za plombe. Dragi i poludragi kamen se veže posebnim ljepilom.
4.Da li je moguće maknuti zubni nakit bez da se ošteti zub?
Laganim izbrusavanjem odstranjuje se i nakit i ljepilo sa zuba bez oštećivanja gleđi.
5.Mogu li sam odabrati zub na koji želim da se stavi nakit?
Da naravno, međutim savjetujemo Vam da odaberete prednji zub jer će samo na prednjim zubima nakit biti vidljiv. Također savjetujemo Vam da ljepite nakit na zube koji su zdravi, koji nemaju karijes kako biste postigli pravi efekat i imali lijep osmjeh.

LJUSPICE - VEENERS

Keramičke ljuspice ili veeners su estetski ispun u području prednjih zuba. Koriste se za korekciju boje, oblika i položaja zuba. Prednost im je minimalno brušenje zubnog tkiva 0,6- 0,8 mm. Zbog svoje gracilne građe su nešto manje otporne u odnosu na krunice, ali dugotrajne ako se pacijent pridržava uputa ljekara. Imaju izrazito dobar estetski efekat jer se izrađuju potpuno od keramike u odgovarajućoj boji.

ESTETSKI ISPUNI - PLOMBE

Estetski ispun predstavlja popunjavanje rupe na zubu koja je nastala uklanjanjem karijesa. Ispun omogućuje vraćanje oštećenog zuba u prvobitno stanje. Djelovi zuba zahvaćeni karijesom se uklanjaju, zubna šupljina se čisti i stavlja se ispun.

Od čega su napravljeni ispuni?
Bijeli ispuni (kompozitni ispun) napravljeni su od smjese. Inlay ispuni se izrađuje od zlata i porcelana. Prije se koristio ispun od amalgama (crne boje), koji se izrađivao od žive, bakra, srebra i cinka, ali takvi ispuni se više ne koriste (rijetko na zahtjev pacijenata).

Da li su estetski ispuni pouzdani i sigurni?
Da li vjerno reprodukuju boju prirodnog zuba?
Kakvi su kompozitni ispuni?

Kompozitni ispuni (bijeli ispuni) uglavnom se izrađuju od čestica stakla, sintetske smole i vezivnog materijala. Glavna razlika između kompozitnih ispuna i ispuna od amalgama je u estetici. Ispuni od amalgama su sive boje dok je kompozitni ispun boje identične zubu. Naravno da postoije i neke bitne razlike u hemijskom sastavu oba materijala, prevashodno se misli na alergije na sastojke kod amalgam plombi, kao i da okolna gleđ sa vremenom potamni jer tamna boja od amalgam plombe prodire u zubnu gleđ pod uticajem pljuvačke i ostaje, pa se ponekad misli da je to novi karijes.

Da li postoji neko drugo resenje osim ispuna?

Krunice ili INLAY mogu također biti adekvatno rešenje iako koštaju više. Alternativno rešenje ovisi o mnogo faktora poput primjera: veličine karijesa, alergije na metal, gdje se nalazi karijes i cijene.

Zlatni umeci ( inlay ) izrađuju se u laboratoriji i cementiraju se u zubu.  Antialergijski su i traju duže, do 20 godina. Prema stručnjacima zlato je najbolji materijal za estetski ispun bez obzira što je najskuplje rešenje i zahtijeva nekoliko posjeta stomatologu.

Keramički umeci ( inlay i onlay ) rade se u laboratoriji i zatim se cementiraju. Može se birati boja zuba, ovaj materijal je postojan i zadržava svoju boju. Keramički inlay zadovoljavaju estetiku, dobro zatvaraju defekt zuba, a cijena je prihvatljivija.

Postoje li eventualne komplikacije?
Može doći do osetljivosti na hladno - toplo i na zagriz maximalno jedan do dvije nedelje nakon zahvata. Jedan do dva dana nakon zahvata može biti osjetljivo područje inekcije. S vremenom zubni ispuni mogu dobiti tamnu nijansu zbog konzumiranja kafe, čaja, gaziranih pića i obojene hrane.

KERAMIČKE KRUNICE

Krune se koriste kada je gubitak zubnog tkiva obiman ili kada je rizik od fraktura zuba jako visok. Također nije pravilo da svi zubi koji su imali tretman zubnog kanal budu prekriveni krunom u cilju sprečavanja lomljenja zuba.  Postoji nekoiliko materijala koji se koriste za izradu kruna: zlatne legure, keramika podržana metalom ili nemetalne krune poznate kao cirkon i vrhunska estetika zvana alumina ili cirkon-staklo.

Metal keramičke krunice se rade tako što se izlije metalna baza a na nju se posle modeluje estetski dio krunice od keramike. Metal može biti zlato ili čelik legura. One su jako postojane ali kod povlačenja zubnog mesa se s vremenom pojavi metalni rub metalnog kostura što naravno pacijentu smeta u estetskom smislu. Postoje i poboljšane metal keramičke krune u estetskom smislu gdje se metalni rub pokriva ojačanom keramikom i one iziskuju precizniju laboratorijsku izradu i koštaju više od stndardnih metal keramičkih krunica. Zovu se metal keramičke krunice SAMARDZINOM.

Cirkon keramičke krune se rade kod pacijenata koji teže vrhunskom kvalitetu i estetici a također su otporne i na sile žvakanja. Izrađuju se tehnologijom kompjuterskog skeniranja izrađivanja cirkonske baze što daje visoku tačnost i preciznost ruba krunice. Imaju potpunu mehaničku otpornost koja se postiže sa debljinom od samo 0,4 mm za koju je potrebno manje brušenje zuba. Bijela boja baze osigurava bolju imitaciju prirodnih zuba i ispravlja estetske nedostatke. Prednost nad klasičnim metalo-keramičkim krunicama je u tome što se u nekim slučajevima povlačenje zubnog mesa ne vidi tamni metalni rub krune u prednjoj estetskoj regiji.  Iako se danas još uvijek najviše koriste u prednjoj regiji, keramički mostovi na cirkon oksidu adekvatni su i za nadoknadu zuba u bočnoj regiji.

KRUNICE OD ALUMINE - CIRKON STAKLO

Krunice od alumine su vrhunska estetika u stomatologiji i rade se isključivo po posebnim zahtjevima za estetiku. Rade se isključivo u prednjoj regiji i mogu da ih rade samo određene visoko specijalizovane zubotehničke laboratorije kompatibilne sa odgovarajućom stomatološkom ordinacijom.
 
Stomatološka klinika Veselinović može da se svrsta u stomatološke ustanove koje mogu da ispune i najtraženije estetske zahtjeve.
 

 

 

Rendgen kabinet

Rendgen dijagnostika omogućuje opštu provjeru zuba, korijena i oklone koštane strukture. Navedeno predstavlja osnovnu dijagnostiku tokom stomatološkog liječenja. NaŠa ordinacija ima rentgen kabinet sa propisanom i od Ministarstva zdravlja Crne Gore kontrolisanom opremom.

Stomatološka protetika

Moderna protetika potrudila se da riješi problem estetike zuba bez njihovog brušenja, ukoliko postoji adekvatna indikacija. Radi se o luminirima, kompozitnim ljuspicama sa primjesama keramike koji se lijepe na netaknutu površinu zuba i ne oštećuju ih.

Estetska stomatologija

Ordinacijsko izbeljivanje zuba - u našoj ordinaciji se radi ZOOM tehnologijom upotrebom lampe odgovarajuće talasne dužine u kombinaciji sa gelom na bazi (H2O2). Vrijeme trajanja tretmana je 60 minuta u ordinaciji Veselinović.

Dečija i preventivna stomatologija - Pedodoncija

Omogućite svojoj djeci da rastu sa zdravim zubima! Kroz igru naši doktori će naučiti Vaše djijete kako održavati higijenu zubića. Pedodoncija ili dječja stomatologija predstavlja dio stomatologije koji se bavi liječenjem zuba kod djece..

DOGOVORITE  TERMIN »