Veselinovic

Prijatelj
Vašeg
osmijeha!

Oralna implantologija

Tim vrhunskih stručnjaka, stalno ulaganje u kvalitet, edukacija osoblja u kombinaciji sa iskustvom i titulom SPECIJALISTA ORALNE HIRURGIJE I ORALNE IMPLANTOLOGIJE čine stomatološku kliniku VESELINOVIĆ jednu od najkompetentnijih klinika za implantologiju u našoj regiji.

ZUBNA IMPLANTOLOGIJA

Nema moderne stomatologije bez implantologije. Implantologija je dio stomatologije koji se bavi ugradnjom zubnih implantata. Postoje razne vrste implantata, Implantati su izrađeni od titana, biokompatibilnih materijala, usađenih u vilicu kao zamjena za prirodni zub, tj. kao zamjena za prirodni korijen zuba koji nedostaje.
Zahvat je bezbolan, izvodi se i radi pod lokalnom anestezijom. Prije operacije potrebno je napraviti Rengen snimak vilice i posjetiti stručnjaka implantologije. Tip implantata koji će se koristiti zavisi o stanju kosti i posebnim željama pacijenta.

Uz pomoć zubnih implantata, problem jednog ili više zuba koji nedostaju više ne postoji. Nedostatak svih zub takođe može biti riješen implantatima koji preizimaju ulogu nosača i zamjenjuju korijen zuba.
Ako pacijent slijedi upute za održavanje oralne higijene i redovno posjećuje stomatologa, zubni implantati mogu trajati cijeli život.MINI IMPLANTI- totalne proteze na implantima

Mini zubni implanti su implantati malog precnika.
Oni su idealno rijesenje za bezube pacijente koji imaju labave donje proteze i zele sigurno rijesenje koje ce ih ucvrstiti. Na taj nacin totalne proteze postaju stabilnije, a proces zvakanja hrane takodje postaje efikasniji. Higijena je vrlo jednostavna .
 

01
01
02
02
03
03
04 mini implanti
04 mini implanti
05 miniimplanti
05 miniimplanti

Šta  je ALL ON 4?

ALL ON 4 je koncepcija liječenja potpune bezubosti uključuje ugradnju četiri implantata u viličnu kost i izradu fiksne protetske nadoknade u roku od 24 sata. Ova metoda je revolucionarna zbog smanjenog broja potrebnih implantata (prije ove metode bilo je potrebno ugraditi min. 6-8 zubnih implantata za fiksni protetski rad), brzine izrade fiksnih protetskih nadoknada  i smanjenja troškova za pacijenta. U današnje vrijeme posebno je važno da se pacijent drugi dan nakon zahvata može vratiti svojim životnim obavezama sa potpunim estetskim funkcijama i funkcijama žvakanja.

Kada se radi ALL ON 4?

Dvije osnovne situacije se uspješno rješavaju ALL ON 4 metodom. Pacijenti koji već imaju bezubu vilicu, ali ne mogu nositi totalnu protezu (nadražaj na povraćanje, ispadanje proteze uslijed oblika vilice), kandidati su za ALL ON 4. Kod pacijenata kod kojih preostale zube nije moguće sanirati i uključiti u protetski rad, riješenje je ALL ON 4. Takvi zubi se vade neposredno prije ugradnje zubnih implantata. To je još jedna velika prednost ove metode jer se u jednom tretmanu obavljaju zahvati vađenja zuba i ugradnje implantata.

ALL ON 4 planiranje

ALL ON 4 metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u bočne dijelove vilične kosti. Razlozi tome bili su resorpcija vilične kosti i blizina anatomskih struktura (maksilarni sinus, mandibularni živac). Da bi se dobio dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata, bili su potrebni prethodni zahvati augmentacije kosti (dodavanje vještačke kosti) ili pomijeranje viličnog živca. Zbog dugotrajnosti takvih višefaznih postupaka i visokih troškova, velik broj pacijenata je odustajao od takvih zahvata.

Kod ALL ON 4 metode dva implanata ugrađuju se koso u srednji dio kosti, na poziciju dvojki. Zadnji implantati se ugrađuju pod uglom od 30-45 stepeni, tako da implantat izlazi iz vilice  u području drugog premolara. Takvim zakošenim položajem implantata u vilici zaobilaze se kritična područja za smanjenim volumenom kosti; maksilarni sinus u gornjoj vilici i mandibularni živac u donjoj vilici. Za planiranje zahvata potrebna je 3D CBCT snimak vilice. Takav snimak omogućava precizno planiranje položaja implantata s obzirom na volumen i gustinu vilične kosti. Uslov za izradu privremene nadoknade je primarna stabilnost implantata. Dužina, oblik i površina implantata s jedne strane, te kvalitet kosti s druge strane odlučujući su faktori za postizanje primarne stabilnosti implantata i mogućnosti izrade privremenog mosta u roku od 24 sata. U ordinaciji Veselinović  za ALL ON 4 koristimo Nobel Active implantate.

Izrada trajne protetske nadoknade

Šest mjeseci nakon ugradnje implantata radi se trajna protetska nadoknada. To razdoblje je potrebno kako bi tvrda i meka tkiva vilice dobila svoj stabilni oblik.
 

 

IMPLANTOLOGIJA – CPP (čeesto postavljena pitanja)

Šta je implantat?

Implantat je mali šraf od titana. Ugrađuje se u vilicu pacijenta malim hiruškim zahvatom. Implant zamjenjuje prirodni korijen zuba. Implant, može biti ugrađen u gornju ili u donju vilicu. Nakon nekog vremena implant će urasti u kost i preuzeti ulogu korijena zuba. Implant može služiti kao potpora za krunicu ili protezu.
Kolika je uspješnost kod ugradnje?
Postotak uspješno ugrađenih implantata u klinici VESELINOVIĆ iznosi 99,4 %. Uobičajena stopa uspješnosti kod ugradnje implantata u stomatologiji iznosi oko 94%.

Hoće li implant biti dobro rješenje za mene?

Ljudi kojima nedostaje jedan ili više zuba su kandidati za ugradnju implantata. Jedina prepreka može biti stanje vilične kosti i moguće hronične bolesti. Ipak, postoje odgovarajuća rješenja u takvim slučajevima. Vaš oralni Implantolog je jedina osoba koja je u mogućnosti odlučiti da li ste kandidat za ugradnju implantata ili ne. Nakon rengen snimka i uvida u stanje, oralni implantolog će Vam objasniti da li možete ugraditi implant ili prije same ugradnje treba najprije nadomjestiti kost. U nekim slučajevima ni to ne pomaže ali o svemu ćete saznati nakon pregleda i rengen snimka.

Da li su moje godine prepreka za ugradnju implantata?

Stariji pacijenti često misle da bi njihova dob mogla biti prepreka za ugradnju implantata. Ipak, najvažniji faktor je zdravstveno stanje pacijenta,nezavisno od dobi. Ako je osoba zdrava i može podnijeti vađenje zuba, može se pretpostaviti da je zdravstveno stanje dovoljno dobro za ugradnju implantata. Nakon pregleda, oralni implantolog će Vam dati savjete o tome kakav tretman je idealan za Vašu situaciju.

Kako će implantat uticati na moj kvalitet života?

Vještački zub na implantatu preuzima ulogu prirodnog zuba. To znači da je pacijent u stanju jesti i piti što god želi. Prije odluke za umetanje implantata, pacijenti se često osjećaju neugodno i zabrinuto. Nakon ugradnje implantata njihovo samopouzdanje i kvalitet života značajno raste.

Da li je moguće imati prirodan izgled zuba nakon ugradnje implantata?

Vrlo je velika vjerovatnoća da će izgled i funkcionalnost implantata premašiti Vaša očekivanja.

Hoću li moći žvakati istom snagom kao i prije ugradnje implantata?

Definitivno da. Nakon određenog vremena potrebnog za prilagođavanje, osjećaj će biti isti kao i kod prirodnih zuba.

Koje su prednosti implantata u odnosu na klasičnu protezu?

Postoji nekoliko prednosti:
• Trajno rješenje nakon što je oralni implantolog ugradio implantat, ništa drugo nije potrebno.
• Održava zube zdravima - kada se koriste tradicionalne tehnike poput stavljanja mosta,potrebno je izbrusiti susjedne zube kako bi i oni mogli primiti na sebe kruti most - protetičku nadoknadu. Ugradnja implantata iskjlučuje potrebu za brušenjem i time uništavanjem zdravih zuba.
• Bolje izgleda - ako izgubite zub (uključujući krunicu i korijen) smanjenje vilične kosti može prouzrokovati starenje lica. Ugradnja implantata može zaustaviti taj proces.
• Naravno da postoje implantni sistemi kao stabilizatori totalnih proteza. To se radi u slučaju kada pacijent izgubi sve zube (češće u donjoj vilici) i u prednjoj zoni se ugrade implanti koji brane da totalna proteza ispada iz vilice.
Koliko traje postupak?

Postupak se obavlja u 4-5 faza.

I faza
Ugradnja implantata (otprilike 10 minuta za svaki implantat)
II faza
Postavka gingivo-formera, uzimanje otiska (minimalno 3 mjeseca nakon prve faze, 3-4 mjeseca)
III faza
Proba metal-kostura buduće protetske nadoknade
IV faza
Završni rad-cementiranje gotovog rada

Da li je operacija bolna ?

Postupak ugradnje implantata radi se pod lokalnom anestezijom kako bi se izbjegla bol ili neugodnosti. Ipak, kao i kod svake druge operacije, tako i u ovom slučaju pacijent se može osjećati malo neugodno. No većina bolesnika ostaje ugodno iznenadena, jer su očekivali mnogo više boli i neugodnosti.

Da li mogu koristiti pastu za izbeljivanje zuba ako imam implante?

Paste za izbeljivanje zuba sadrže abrazivne čestice koje tokom dužeg vremenskog perioda mogu ogrubiti površinu novih krunica, izazivajući tako sakupljanje plaka i lakšu pigmentaciju vještačkih i prirodnih zuba. Naša preporuka je koristiti normalnu pastu bez mikrogranula za dnevnu higijenu.

Da li se preporučuje tuš za usta?

Tuš za usta uklanja samo velike količine ostataka hrane koji se nalazi u ustima. Ako se ne koristi ispravno ili je mlaz vode prejak, tuš za usta može čak da ošteti gingivu. Dakle, ako dobro čistite i do sada niste koristili tuš za usta, nije potrebno da ga počinjete koristiti za implantate u fazi zarastanja. Preporučujemo da tuš za usta ostavite za vrijeme nakon ugradnje trajnih implantata i definitivnog protetskog rada.

Da li se preporučuje upotreba dezinfekcijskog sredstva?

Postoji više vrsta dezinfekcionih sredstava, koristite ga uz kosultacije sa Vašim stomatologom iz razloga što se neka dezinfejkciona sredstva ne preporučuju u prvoj fazi implementacije tj. ugradnje implantata jer usporavaju zarastanje mekih tkiva i kosti.

Kako čistim zube na implantatima?

Krunice na implantatima se čiste kao i prirodni zubi, mehanički čistimo četkicom za zube uz pastu za zube i interdentalni konac. Za mostove na inplantatima se koristi interdentalni konac ili se koriste interdentalne četkice jednostavne za korišćenje, naročito oblikovane za interdentalne prostore. Naročito važno je čišćenje inerdentalnih prostora i područje na rubu gingive gdje se zaustavlja dentalni plak koji napada gingivu i kost kao i na prirodnim zubima.

ISKUSTVA PACIJENATA

Naše sveukupne impresije su odlične, poštovanje jlubaznost, učtivost, i sa medicinske strane ja bih rekla, vrlo precizni i profesionalni. Mi smo bili zadovoljni. Hvala.
ANITA P.

Servis je veoma dobar, i personal je veoma ljubazan i uvijek na usluzi prema pacijentima
DAVID W.

To je jedna organizovana ustanova, preporučeno čista i higijenska. Osoblje je sjajno i korisno u svakoj prilici. Moj savjet je da se ide i pokuša baš zato što svako ima različite potrebe.
PACIJENT

Zadovoljstvo i dobrodošlica. Kvalitet i pažnja, besprekorna higijena, ljubazno osoblje. Treba probati. Oni imaju veliko iskustvo, to daje da se osjećate sigurno.
MARIJANA K. KATIA F.


POŠTENE CIJENE ZA VRHUNSKI KVALITET
Poštene cijene, najbolji materijali, visok kvalitet implantata najboljih svjetskih proizvođača, i apsolutni kvalitet, jedini je način za uspostavu dugoročnog i partnerskog odnosa punog povjerenja sa pacijentima. Naša poruka je vrlo jednostavna, samo najviši kvalitet uz razumnu cijenu će dovesti jlude natrag do nas. To je ono u šta vjerujemo, i to je ono što ćemo nastaviti činiti u budućnosti.

Želite li provjeriti naše cijene?
Za razliku od mnogih drugih, sve naše cijene su javno dostupne i svako ih može vidjeti.

 

SAMO SU JEDAN KLIK DALEKO »

 

IZVOD IZ CJENOVNIKA

Implantološka usluga Opis  
Dentalni implant standardni dentalni implant koji koristimo  
Kompletan implant stand. Impl. sa suprastrukturom i keramič. krunicom  
Prečka prvi pregled stomatologa,4 implantata sa primarnim šrafom, 4abatmenta, ortopantomografija, estetska proteza (donja vilica)  


Cijene su važeće u vrijeme objavljivanja, stomatološka klinika VESELINOVIĆ zadržava pravo promjene cijena bez prethodne najave ili obavještenja. Popusti se na licu mjesta dogovaraju.

NAPRAVITE KORAK PREMA VASEM NOVOM OSMIJEHU!!!

 

ZAKAŽITE TERMIN ZA PREGLED, KONSULTACIJE ILI SAVJETOVANJE »

 

TREBATE VIŠE INFORMACIJA?
POZOVITE NAŠ CENTAR ZA PODRŠKU I SLOBODNO POSTAVITE BILO KOJE PITANJE O IMPLANTOLOGIJI ILI DRUGIM USLUGAMA KOJE VAS ZANIMAJU.


KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI IMPLANT

Pacijenti sa ugrađenim implantatima moraju održavati što bolju higijenu usne šupljine. Postoje posebne vrste i oblici četkica, zatim zubni konac i ostali higijenski preparati koje prema uputama doktora stomatologije pacijenti moraju redovno upotrebljavati. Treba dolaziti na redovne kontrole gdje se provjerava higijena i vrši klinički pregled kostiju i mekanih tkiva oko implantata.

KAKO TREBAM NJEGOVATI I ODRŽAVATI NOVE ZUBE NA IMPLANTATIMA?

Zubi na implantatima se moraju održavati isto kao i prirodni zubi - odnosno tri puta dnevno (nakon jela), a ako niste u mogućnosti onda dva puta, ujutro i navečer prije spavanja. Kod pojedinačnih krunica na implantatima mora se koristiti interdentalni konac kao i na prirodnim zubima, a ako se na implantatima nalazi most, preporučujemo korištenje posebnih interdentalnih četkica ili interdentalnog konca za čišćenje ispod mostova i područja između zuba i implantata. Važno je dobro očistiti prostor između implantata i gingive budući da se na tom mjestu zaustavlja najveća količina bakterijskog plaka koji može uzrokovati gingivitis ili periimplantitis. Bitno je pridržavati se gore navedenog postupka navečer prije spavanja, jer bakterijski plak djeluje najviše noću kad su usta u mirovanju. Krunice i mostovi na implantatima zahtjevaju istu njegu kao prirodni zubi.

KAKO SE ČISTI MOBILNA PROTEZA NA IMPLANTATIMA?

Mobilna proteza koja je na implantatima skida se i pere nakon svakog jela. Čisti se sa vanjske i unutrašnje strane četkicom a zatim se čiste implantati u ustima normalnom pastom i četkicom. Važno je čistiti strukture na implantatima u ustima, jer i ovdje bakterijski plak sa vremenom može uzrokovati upale i smetnje. Ako se ne uspije tokom dana, obavezno čistite navečer. Mobilnu protezu stavljate svaki dan u dezinfekcijsku tekućinu i ako nije u ustima mora stajati u vodi.

ZAŠTO SU ČISTI INTERDENTALNI – MEĐUZUBNI - PROSTORI IZMEĐU GINGIVE I IMPLANTATA TOLIKO BITNI?

Čisti interdentalni prostor je bitan jer u tom području bakterije koje se nalaze u ostacima hrane i u bakterijskom plaku mogu ulaziti u gingivu, odvojiti je i ući u kost, inficiraju kost, izazivaju periimplantitis koji može biti uzrok gubitka implantata.

ŠTO SE DEŠAVA NAKON PROFESIONALNOG ČIŠĆENJA ZUBA?

Ljekari ili asistenti odnosno higijeničari, čiste bakterijski plak koji se nalazi u gingivi, te kamenac iznad i ispod gingive koji je nemoguće otkloniti čišćenjem zuba kod kuće. Na ovaj način higijeničarke poliraju zube i vraćaju im sjaj kako bi se bakterijski plak teško hvatao na zubima.

KOLIKO ČESTO SE MORAM PODVRGAVATI PROFESIONALNOM ČIŠĆENJU ZUBA?

Profesionalno čišćenje zuba bi trebalo praktikovati 2 ili 3 puta godišnje jer se tako implantati održavaju na najbolji mogući način. Ako imate problema sa interdentalnim četkicama i čišćenjem zuba, Vaš stomatolog će Vam preporučiti koliko biste se često trebali podvrgavati profesionalnom čišćenju zuba.

DA LI SE PREPORUČUJE UPOTTREBA DEZINFEKCIJSKOG SREDSTVA ?

Postoji više vrsta dezinfekcionih sredstava. Medicinska dezinfekciona sredstva, koja sadrže materije sa vrlo visokom dezinfekcijom, mogu se koristiti samo uz recept i posle intervencije čišćenja. Sredstva koja se nalaze u prodavnicama imaju osvežavajuci efekat i nikako ne zamenjuju MEHANIČKA čišćenja sa četkicom. Dakle, ono nije neophodno, a ako ga želite koristiti, koristite ga nakon ispravnog dnevnog čišćenja.

DA LI MOGU KORISTITI PASTU ZA IZBELJIVANJE ZUBA AKO IMAM IMPLANTATE?

Paste za izbeljivanje zuba sadrže abrazivne čestice koje tokom dužeg vremenskog perioda mogu ogrubjeti površinu novih krunica, izazivajući tako sakupljanje plaka i lakšu pigmentaciju veštačkih i prirodnih zuba. Naša preporuka je da koristite normalnu pastu bez mikrogranula za dnevnu higijenu.

DA LI SE PREPORUČUJE TUŠ ZA USTA?

Tuš za usta se preporučuje nakon ugradnje implantata, nakon zarastanja rane od prethodne intervencije i nakon mehaničkog čišćenja zuba sa zubnom četkicom.

 

 

Rendgen kabinet

Rendgen dijagnostika omogućuje opštu provjeru zuba, korijena i oklone koštane strukture. Navedeno predstavlja osnovnu dijagnostiku tokom stomatološkog liječenja. NaŠa ordinacija ima rentgen kabinet sa propisanom i od Ministarstva zdravlja Crne Gore kontrolisanom opremom.

Stomatološka protetika

Moderna protetika potrudila se da riješi problem estetike zuba bez njihovog brušenja, ukoliko postoji adekvatna indikacija. Radi se o luminirima, kompozitnim ljuspicama sa primjesama keramike koji se lijepe na netaknutu površinu zuba i ne oštećuju ih.

Estetska stomatologija

Ordinacijsko izbeljivanje zuba - u našoj ordinaciji se radi ZOOM tehnologijom upotrebom lampe odgovarajuće talasne dužine u kombinaciji sa gelom na bazi (H2O2). Vrijeme trajanja tretmana je 60 minuta u ordinaciji Veselinović.

Dečija i preventivna stomatologija - Pedodoncija

Omogućite svojoj djeci da rastu sa zdravim zubima! Kroz igru naši doktori će naučiti Vaše djijete kako održavati higijenu zubića. Pedodoncija ili dječja stomatologija predstavlja dio stomatologije koji se bavi liječenjem zuba kod djece..

DOGOVORITE  TERMIN »